3 TIPS TIL AT UNDGÅ, AT DIN HEST ØGER FARTEN I GALOPPEN

3 TIPS TIL AT UNDGÅ, AT DIN HEST ØGER FARTEN I GALOPPEN

LÆR DIN HEST AT KNÆKKE KODEN TIL BALANCE

blog-ridekunst-undgaa-at-din-hest-oeger-farten-i-galoppen-foto

GALOPPEN ER EN FANTASTISK GANGART

Du kender måske situationen. Du rider på banen. Du har lige fået din hest i galop. Tempoet er ok, men så kommer hjørnet forude… din hest sætter farten op, og følelsen af at køre på en gammel knallert på væggen i en dødsdrom* er pludselig ikke så fjern. I kommer levende ud af hjørnet, men billedet af en rolig og kontrolleret galop…ja, den er meget fjern.

 

Galoppen er en fantastisk gangart, både for din hests ryg og for uddannelsen af bagparten

 

I en balanceret galop, søger din hest frem og ned, strækker hele overlinien, korter underlinien, kipper bækkenet ind under sig og sætter af med det udvendige bagben og løfter forparten op og frem.

Hvis din hest læner sin ind i volten eller i hjørnet, så kan bagbenet ikke komme ind under den. Det indvendige forben kommer i stedet til at trække din hest fremad. Hvis du ser din hest i longen eller på video, så kan du se, at forbenet kommer længere tilbage under din hest end fremad.

 

DIN HEST SKAL KNÆKKE KODEN...

Når din hest øger tempoet, så er det fordi, den er på forparten, og bagparten skubber forparten frem. For at få bagparten ind under sig, skal din hest lære at sænke farten, når den mister balancen.

Træn overgange, overgange og atter overgange. Når din hest begynder af sig selv, at sænke farten, så ved du, at den har knækket koden til at finde balancen.

Nøglen til en god galop er en rolig overgang, hvor både du og din hest er i balance, og i begge kan trække vejret.

 

ALMINDELIG FEJL I ANSPRINGET

 • Rytteren kommer til at læne sig frem i anspringet. Det får hesten til at falde på forparten.
 • Rytteren klemmer med benene og skubber med sædet. Det får hesten til at spænde i ryggen, og det forhindre bagparten i at komme ind under hesten.
 • Rytteren bremser med tøjlerne. Det får hesten til at skubbe fra med bagparten og er med til øge farten.

 

ET GODT GALOPANSPRING

Din hest skal lære at gå i galop for et meget let signal for at kunne være afspændt i galoppen. Galoppen i sig selv er ikke så interessant, før hesten har forstået anspringet, for jo bedre anspring, jo bedre galop.

I starten skal du kun fokusere på, at din hest foretager overgangen, glem alt om kvaliteten. I starten er det rene mavelandinger. Med øvelse lærer din hest at sætte sig bagtil, og kvaliteten kommer stille og roligt, men i starten vil det være alt for svært at kræve det hele på en gang.

Hvilket signal, du vælger til anspringet i galoppen, er op til dig, bare du gør det samme hver gang.

Her er 3 tips, som kan hjælpe dig på vej:

 

 • Longer

Lær din hest at gå i galop for din stemme i longen. Hvis du kan sætte din hest i galop med stemmen, når du rider, så forstyrrer du den mindst muligt, og chancen for, at den laver et roligt anspring, er maksimal.

Praktisk:

Gå med rundt på en stor volte, så du lige kan nå din hest med snerten af longepisken

Husk at sige kommandoen, ”galop” (eller hvad du nu vælger) først. I starten ved din hest ikke, hvad det betyder, men fordi du er konsekvent i dine signaler, så regner hesten det hurtigt ud.

Start altid med det fineste signal og stig så gradvist, men ret hurtigt, i pres indtil din hest reagerer.

 1. Sig galop
 2. løft armen
 3. sving roligt pisken
 4. sving pisken med mere energi
 5. ram hesten let på bagparten med snerten af pisken

Lav evt. anspringet i et hjørne på banen, så din hest bliver forhindret i at løbe ud over skulderen. Når du så lægger et pres, så er det mere logisk for din hest at sætte af fremad, fordi den ikke kan løbe sidelæns væk fra presset.

Træn overgange ind og ud i galoppen og lav overgangen, før din hest øger farten. Måske skal du bare lige op og have 3-5 spring i galoppen, før du går ned igen.

I starten skal der typisk meget pres til, før din hest reagerer, og når din hest har regnet ud, hvad der skal ske, skal der næsten ikke noget pres til.

Hvis din hest bare løber hurtigere af sted i trav, skal du bremse den og få helt ro på og så starte forfra.

Nogle heste er bange for presset, og tror de bliver straffet. Træn anpringet og så snart den sætter i galop, så inviterer du den ind og roser den.

 

 • Anspringet fra ryggen

Når du skal lave anspringet fra ryggen, så skal du huske at blive tilbage i overkroppen, tænk på, at der er en, der trækker dig op i nakkehårene. Giv dit stemmesignal, tap evt. med pisken på hestens udvendige baglår, slap af i sædet, så din hest har plads til at komme op med ryggen.

Det er ok i starten, at din hest tager et par travskridt før galopanspringet, den skal have lidt tid til at organisere kroppen.

Du kan evt. forstille dig, at din hest skal over en cavalletis i anspringet. Du skal tænke op i galoppen og ikke frem!

 

 • Slip tøjlen

Ja, det kan godt lyde selvmodsigende at skulle slippe tøjlen, når din hest øger farten, og det er måske ikke lige det, du har lyst til.

Men der er to grunde til, at du skal slippe fortil.

 1. Når du holder fast i tøjlen, kan din hest læne sig imod din hånd og skubbe fra med bagbenene, og så øger den farten.
 1. Den anden grund er, så længe du støtter fortil, så kan din hest ikke springe ind under sig med bagparten, så du kommer til at forhindre den i at sætte sig bagtil.

Så, stræk armene frem og giv din hest plads til at søge frem og ned. Hvis din hest øger farten, så har du en plan A og en plan B

Plan A: du bremser blødt på begge tøjler igen og giver langsomt tøjlerne igen

Plan B: du laver en overgang

Begge ting kan være lige rigtige, men fald ikke for fristelsen at holde i begge tøjler, det lærer aldrig din hest at sætte sig bagtil.

Galoppen er den gangart, hvor din hest naturligt sætter sig bagtil, og det har ofte en stor effekt på traven, så du kan evt. træne galoppen, før du traver og se, om din hest bliver mere blød i sine bevægelser i traven, når du har galopperet.

Øvelse gør mester, træn maksimalt 5 anspring på begge sider, ros og motiver din hest en masse. Træn endelig kun anspringet hver anden dag, din hest bliver umotiveret, hvis den bliver øm og stresset.

*(dødsdrom er sådan en rund kasse, hvor tossede mænd kører rundt på væggen i høj fart).

Christina-om

CHRISTINA HOLMBÆCK

Jeg er uddannet sygeplejerske, men arbejder næsten fuldtid med min passion, hestene.

Jeg har undervist i over 16 år og afholdt mere end 200 kurser overalt i Danmark.

Jeg er drevet af at give mine elever – på alle niveauer – den fantastiske oplevelse af at være i balance både mentalt og fysisk.

Jeg har et særligt øje for detaljerne i dine og din hests bevægelser og et inderligt ønske om, at få det bedste frem i jer begge to.

Jeg brænder for biomekanik og for at omsætte teori til praksis, så alle kan bruge det i den daglige træning, uanset niveau.

Mit speciale i genoptræning af hestene har været med til at skabe mit koncept Ridekunst med lethed, som er baseret på hestens biomekanik og moderne indlæringspsykologi.

Mit træningskoncepts formål er igennem systematiske øvelser at træne din hest til at bevæge sig symmetrisk, afspændt og i selvbæring for lette hjælpere.

 

HAR DIN HEST EN DÅRLIG BALANCE?

– TEST DIN HEST I 5 NEMME TRIN –

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag videoer, illustrationer, animationer og arbejdsark til at tage med på banen.
(Den nye persondatalov (GDPR) siger, at jeg skal oplyse dig om, at jeg gemmer dine oplysninger, men ikke giver dem videre til andre – du kan til hver en tid afmelde dig igen)

 

 
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.