Podcast Christina Holmbæck

EPISODE 5

Hvad er hestens brystslynge?

Læs mere om hestens brystslynge, som jeg gennemgår i denne uges episode.

Derfor har hesten en brystslynge

Vi kan i teorien trække hestens forben væk fra dens brystkasse, fordi den ikke har et kraveben, som vi har. Men i stedet for kraveben er hestens skulder og brystkasse samlet af et netværk af muskler, dette netværk kaldes for brystslyngen.

Sådan kan du mærke din hests brystkasse, skulder og overarm

Når du stiller dig ved siden af din hest, kan du mærke dens brystkasse, ved at lægge din ene hånd på dens mankeben og den anden hånd på midten af bringen.

Tryk en smule ind med hånden på bringen, indtil du kan mærke brystbenet. Du kan følge brystbenet op mod bunden af halsen og mærke starten af knoglen, hvor det første ribben er hæftet på.

Du kan få en ide om placeringen af din hests brysthvirvler, hvis du stiller dig ved siden af din hest og lægger en hånd på dens rygrad i sadellejet og lader din hånd glide ca. en håndsbredde ned over rygmusklen, indtil du kan mærke starten af ribbenene.

Ribbenene går ind under rygmusklen og sidder på siden af brysthvirvlerne.

Din hests skulderblad og overarm, kan du nemt mærke, hvis du stiller dig ved siden af din hest og lader hånden glide rundt om skulderbladet. På forsiden af skulderbladet mod halsen, kan du få fingrene ind bag musklen som strækker sig ned over skulderbladet.

Din hests overarm ligger i forlængelse af din hests skulderblad, og kan være svære at mærke, hvis din hest har store muskler.

Brystslyngens muskulaturer

Øverst på  indersiden af skulderbladet, starter en stor muskel, hvor brystdelen af musklen deler sig og spreder sig som en vifte ned over ribbenene. Muskelenderne hæfter lige under midten på 7 af ribbenene.

 

 


Næsten samme sted, som den første muskel startede, men bare på ydersiden af skulderen, der starter en muskel som løber hele vejen ned på forsiden af skulderen og hæfter nede på brystbenet.

På brystbenet sidder der en bred muskel som strækker sig ud over bringen  som har flere dele, som hæfter på hestens overarmen.

Vertikal balance

Når du står foran din hest, så kan du trækker en streg ned igennem dens forpart, lige igennem mankebenet, og ned gennem brystbenet og helt ned til jorden. Det er den vertikale linje gennem din hests brystkasse.

Når din hest er i vertikal balance, så hænger brystkassen lige i brystslyngen og den har lige meget vægt på begge forben.

Horisontal balance

Når du står ved siden af din hest, så skal du se for dig en lang linje som løber hele vejen langs din hests bryst- og ryghvirvler. Linjen vil som udgangspunkt være lavere fortil, fordi brysthvirvlerne ligger lavere i forparten end ryghvirvlerne i bagparten.