FORHINDRER DU DIN HEST I AT BRUGE SIN RYG KORREKT?

FORHINDRER DU DIN HEST I AT BRUGE SIN RYG KORREKT?

HVILKE FEJL SKAL DU UNDGÅ I DIN OPSTILLING?

blog-ridekunst-forhindrer-du-din-hest-i-at-bruge-sin-ryg-foto

BLIVER DIT BÆKKEN OGSÅ SKUBBET UD, NÅR DU RIDER?

”Bækken?” tænker du måske?

Måske kan du bedre genkende, at du tager dig selv i at falde ind med overkroppen og hænge over din hests indvendige forben!?

Grunden til, at du sidder skævt, er, at din hest er ude af balance og har mest vægt på indvendige forben, spændingen strækker sig op over skulderen og forsætter op over hestens rygmuskel, det skubber dig og din sadel op og ud. Indvendige rygmuskel bliver fysisk højere end den udvendige side.

For at undgå at falde af, kompenserer du ubevidst ved at knække i livet og læne overkroppen ind i volten. Når du læner dig ind, er det et symptom på, at dit bækken er skubbet op og ud. Og denne viden er afgørende for, hvordan du retter dig!

Din opstilling er afgørende for, om din hest kan komme i balance og kan bruge sin ryg og bagpart korrekt

SÅDAN KONTROLLERER DU DIN OPSTILLING
Det er de færreste ryttere, der er bevidste om deres bækken, men hvis du trækker en lige linje fra din næse til din navle, så skal denne linje hele tiden være over mankebenet uanset, hvad du laver. Hvis dit bækken er skubbet ud, så mister næsen og navlen sin linje!

Din skæve opstilling er altså et symptom på, at din hest ikke er i balance. Din hests ubalance har også en anden men helt fatal konsekvens. Spændingen din hests skulder og hals forhindre den i at søge korrekt frem og ned.

Det er derfor vigtigt, at du retter dig selv op, før du forsøger at få din hest til at søge ned.

Det er unfair at få hesten til at sænke halsen, så længe den ikke er i balance.

 

TIP TIL AT SIDDE LIGE MED DIT BÆKKEN IGEN

Det vigtigste er, at du bliver bevidst om, at du bliver skubbet ud og ikke falder i fælden med at læne overkroppen ind. Jo hurtigere du kan rette dit sæde, jo mindre vælter din hest.

  1. Ret din hofte ved at træde ned i bøjlen og ret sadlen lige igen.

Hvis din hest mister balancen, når du retter sadlen, så gør det i paraden.

Hvis din hest hurtigt mister balancen igen, så vil jeg anbefale dig at ride uden sadel, hvis du kan. Sid evt. på et par underlag for at skåne din hests ryg. Det vil skåne din hests ryg, at du ikke skal trække i sadlen hele tiden, men kan bare lige hoppe ind med enden på plads igen.

Når du har rettet din hofte ind igen, skal du tænke ned i tåen og ret skulderen op, så din næse kommer på linje med din navle.

Hvis du rider uden bøjler, så skal du løfte dit lår og flytte din balle ind igen.

De fleste bliver overrasket over, hvor meget de skal rette sig ind igen, men dine sædeknogler skal være lige langt fra din hests rygsøjle.

”Argh” tænker du måske, ”så skal jeg rette mit sæde hele tiden”, Jeps! det kan være for næsten hvert skridt din hest tager, at du bliver smidt ud i bækkenet, ret først dig selv og så din hest, indtil I begge er i balance.

Hvis du er vant til at sidde skævt, vil det føles skævt at sidde lige, indtil du vænner dig til det, så kig ned på hestens mankeben, tjek hvor din navle og næse er.

 

  1. Sæt evt. et klistermærke på midten af forsvidslen af din sadel, så du kan kigge ned og se, at du har fået din sadel langt nok ind. I paraden kan du med hånden bagpå mærke kammeret i din sadel og føle rygraden, hvis sadlen endnu ikke er lige, så kan du mærke puden ligge tæt op af hestens rygsøjle.
  2. Hvis du kigger på skyggen af din ridehjelm, så skal den være vandret. Hvis din nakke er skæv, skyldes det ofte at det er dit bækken der er blevet skubbet ud. Ret dit bækken ind igen, og ret derefter nakken.
  3. Kig  ud igennem din hests ører, når du sidder skævt, er det umuligt at kigge lige frem og ved at kigge frem, så opdager du lynhurtigt, at du er blevet sat skævt.

HØNEN ELLER ÆGGET?

Om det er dig eller din hest, som starter med at være skæv, er ikke interessant. Det, der er interessant, er, at du holder skævheden ved lige, så længe du sidder skævt, så op og sid lige igen!

Din udfordring er at stabilisere din opstilling over din skæve hest uden, at det bliver anspændt. Når din hest er i balance, er det nemmere for dig, og du kan begynde at følge din hests bevægelser med dit bækken.

 

 

EKSTRA TIP

Spændingen kan komme pga. overbøjning. Overbøjning giver automatisk mere vægt på indvendige forben og skaber ubalance. Husk at din hest ikke skal bøje mere i kroppen, end volten er rund, den skal have sin mule lige oven på din cirkel og et forben på hver side.

Kig frem på volten og tjek at din hest kigger frem på cirklen og ikke ind i cirklen.

Hvis din hest går ud over udvendige skulder, kan det være fordi, du rider med for korte tøjler, så kan din hest ikke komme frem med sine forben, forsøg at give hesten mere plads til at strække sig frem og ned ved at give længere tøjler.

PS. Husk at trække vejret.

Christina-om

CHRISTINA HOLMBÆCK

Jeg er uddannet sygeplejerske, men arbejder næsten fuldtid med min passion, hestene.

Jeg har undervist i over 16 år og afholdt mere end 200 kurser overalt i Danmark.

Jeg er drevet af at give mine elever – på alle niveauer – den fantastiske oplevelse af at være i balance både mentalt og fysisk.

Jeg har et særligt øje for detaljerne i dine og din hests bevægelser og et inderligt ønske om, at få det bedste frem i jer begge to.

Jeg brænder for biomekanik og for at omsætte teori til praksis, så alle kan bruge det i den daglige træning, uanset niveau.

Mit speciale i genoptræning af hestene har været med til at skabe mit koncept Ridekunst med lethed, som er baseret på hestens biomekanik og moderne indlæringspsykologi.

Mit træningskoncepts formål er igennem systematiske øvelser at træne din hest til at bevæge sig symmetrisk, afspændt og i selvbæring for lette hjælpere.

 

HAR DIN HEST EN DÅRLIG BALANCE?

– TEST DIN HEST I 5 NEMME TRIN –

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag videoer, illustrationer, animationer og arbejdsark til at tage med på banen.
(Den nye persondatalov (GDPR) siger, at jeg skal oplyse dig om, at jeg gemmer dine oplysninger, men ikke giver dem videre til andre – du kan til hver en tid afmelde dig igen)

 

 
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.