INDPARKERING AF DIN HEST I 3 NEMME TRIN

INDPARKERING AF DIN HEST I 3 NEMME TRIN

HVORFOR ER INDPARKERING VIGTIGT AT LÆRE DIN HEST?

blog-ridekunst-indparkering-foto

STÅR DIN HEST STILLE, NÅR DU SKAL STIGE OP?

Du har helt sikkert stået i en situation, hvor du har set en rytter, der forsøger at komme op på sin hest, hesten vender hele tiden rundt, svinger bagparten væk fra rytteren, rytteren hopper efter med foden i stigbøjlen. Efter flere minutters kamp kommer rytteren endelig i sadlen, hesten står til gengæld ikke længere på stedet, den er allerede sat af i fuld fart.

Sådan er det for denne rytter hver dag!

Men der er heldigvis en løsning, som giver meget mere end bare at komme op på hesten med livet i behold.

Jeg har hørt, at de fleste rideulykker sker ved opstigning – det tror jeg gerne!

Video: længde 8.42

I videoen får du min metode til indparkering i 3 trin. Jeg viser, hvordan du lærer at hente din hests bagpart, og hvad du skal være meget opmærksom på, når din hest har lært signalet.

DER ER 3 GRUNDE TIL AT JEG LÆRER MINE HESTE INDPARKERING

 • Samarbejde

Øvelsen styrker samarbejdet med min hest, fordi min hest forstår, hvad der skal ske, jeg sniger mig ikke op. Hesten lærer at trække vejret før, jeg kommer op, og det har en stor betydning for resten af min træning.

 • Skåner min hests ryg

Jeg undgår at trække min hest helt skæv ved ikke at hænge i stigbøjlen

 • Test

Hvis min hest pludselig ikke vil indparkere, tager jeg det meget seriøst, enten har min hest ondt, eller også er den ikke med på ridningen den dag. Jeg vælger ikke at ride disse dage, jeg kan evt. træne indparkering, men sætter mig altså ikke op.

INDPARKERING I 3 NEMME TRIN

I indparkering skal hesten lære at komme over til dig med bagparten.

Start med at indlære signalet på trin 1, når din hest er sikker på signalet, så går du videre til trin 2 osv.

Det kan være, du skal gå et trin tilbage, hvis du oplever, at din hest bliver for usikker.

Ros, ros & atter ros er nøglen til indlæring. Om du bruger klikkertræning, klør hesten på halsen eller roser med stemmen, det er underordnet, men gør det tydeligt for din hest, når den gør noget i den rigtige retning.

 

Trin 1. Stå langs væggen/ hegnet

Placering: din hest står på hovslaget, du står foran hesten. Den hånd, som er tættest på hesten, har fat i tovet, modsatte hånd holder pisken

 • Ae din hest med pisken så du sikre dig, at den ikke er bange for den
 • Flyt hestens hoved ud mod væggen med et let tryk på kinden
 • Tap let på hestens udvendige hofte med pisken, hvis hesten ikke flytter sig så skub hovedet længere væk fra dig
 • Så snart hesten flytter bagparten over til dig, så aer du med pisken

Du skal være opmærksom på, at din hest ikke går frem i dig, når du tapper. Hvis du ser, hesten begynder at gå eller bare læner sig frem imod dig, så tag hånden med pisken ned og brems hesten med hånden imod hestens halsen.

Almindelig fejl: hesten runder sig ikke nok væk fra dig i halsen og har svært ved at forstå signalet, vær ikke bange for at flytte hestens hoved for langt væk fra dig, det gør det bare nemmere for hesten.

 

Trin 2. Stå ved en bom

Placering: din hest står langs bommen, og du står foran din hests hoved.

 • samme fremgangsmåde som på trin 1.

Forskellen er, at nu har du også fokus på, at din hest ikke går ud over bommen, når du tapper på udvendige hofte. Hvis din hest begynder at gå eller bare læner sig mod bommen, så kan du enten bremse med hånden på tovet, på bringen eller tappe med pisken på udvendige skulder.

Almindelig fejl: du kommer til at bremse hesten for at få den til at stoppe med at gå over bommen, mens du forsøger at hente bagparten.

HUSK et signal af gangen. Få din hest til at stå stille først og flyt så hovedet væk fra dig, tap på udvendige hofte, hvis din hest begynder at gå igen, så glem alt om bagparten og flyt fokus til stop signalet.

 

     Trin 3. Stå uden støtte

 • samme fremgangsmåde som trin 2.

Forskellen er, at nu er der mange retninger for hesten at gå i.

Et lille tip kan være at tegne en lille cirkel rundt om hestens forben, det kan være med til at hjælpe dig med at holde fokus på forparten. Du skal reagere, så snart du ser, hesten begynder at flytte forparten. Jo hurtigere du reagerer og stopper din hest, jo hurtigere regner den ud, hvad det er, du ønsker af den.

Hvis din hest går frem, så kan et ekstra tip være at løfte din hests hoved så højt op, at den ikke kan gå frem. Dette er specielt effektivt, hvis din hest har tendens til at gå rundt om dig i en cirkel, når du bremser på tovet.

Variation: stil dig på en kasse eller en spand og væn hesten til, at du bliver stående på samme sted.

Almindelig fejl: dit fokus er så meget på bagparten, at du ikke når i tide at stoppe forparten fra at gå frem. Jo flere gange din hest når at gå frem, jo mere vil den tro, at det er det, øvelsen går ud på. Kig på bagparten når du skal tappe, men hold stadig godt øje med forparten ud af øjenkrogen.

HESTEN VIL BARE IKKE STÅ STILLE!

 • Hesten har ikke lært andet.

Husk, at al omgang med hesten er træning, så hvis din hest går rundt og rundt, og du ikke får stoppet den, så tror den, det er rigtigt.

Et tip her er: prioriter at hesten står stille og glem alt om at komme op. Stop hesten og fortsæt først med at komme op, når hesten står igen.

 • Hesten har en dårlig balance.

Hesten bliver usikker, når du lægger vægten i bøjlen, og den begynder at bevæge sig for at holde balancen.

Bare det at øve indparkering er med til at forbedre din hests balance. Når du lærer den at hente og flytte bagparten, lærer den at flytte benene ud til siden, når den mister balancen i stedet for at vælte frem.

Det er afgørende, at hesten lærer at holde balancen, for ellers vil den igennem hele uddannelsen løse sin ubalance ved at sætte farten op. I stedet skal hesten lære at aktivere sine mavemuskler og lægge vægten tilbage på bagparten.

 • Hesten er stresset.

Personligt sætter jeg mig ikke op på en hest, der er stresset. Jeg vil anbefale dig at arbejde med den fra jorden af.

Stres kan komme af mange ting, og det er en god start at finde årsagen. Det kan fx være:  

 • hesten er ked af at være væk fra sin flok
 • hesten har svært ved at holde fokus
 • hesten er usikker på, hvad du ønsker af den

Det er afhængigt af årsagen, hvordan jeg vælger at træne hesten fra jorden af, men ofte er det horsemanship øvelser, jeg vælger at træne.

 

★HEMMELIGHEDEN★ i at hesten bliver stående ved skamlen og ikke svinger bagparten væk.

 

Du er kommet rigtig langt med din indparkering, men din hest bliver ved med at flytte bagparten væk fra dig, løsningen er:

Hold øje med hestens hoved! Ja det lyder jo næsten for simpelt, men det er her, den går galt.

Du har alt dit fokus på bøjlen, og så begynder hesten at dreje sit hoved for at se, hvad du laver – OG SÅ GÅR BAGPARTEN – super frustrerende! Men hvis du ud af øjenkrogen ser hovedet bare dreje sig det mindste, så skub hovedet væk fra dig med et let tryk.

 

Et tip kan være at holde hestens hoved mod et bestemt punkt, mod en stolpe eller hvad du ellers har, som skiller sig lidt ud på banen, eller hvor du står. Det er ikke så vigtigt, hvad det er, bare du har et pejlemærke.

HUSK

Hvis din hest igennem mange år er vant til ikke at stå stille, så er det en godt indgroet vane, der skal laves om. Du skal have masser af tålmodighed og bryd øvelsen ned i mange små dele over længere tid. Træn hellere ofte, men i kort tid. Det er langt mere effektivt end at træne længe, hvor både du og hesten bliver frustreret.

 

★SNYDE-TIP

Jeg giver altid en godbid, når jeg er kommet op og er klar. Når min hest har regnet det ud, så nægter den at gå, før den har fået sin godbid, så husk altid godbidden, hvis du bruger mit tip.

VARIATION

Så snart din hest har forstået signalet, så udfordrer din hest.

Indparker på alt hvad du kan komme i nærheden af – husk sikkerhed først, stå ikke på noget, der er glat eller falder fra hinanden, jeg har set alt for mange skamler, der er livsfarlige.

GENVEJ TIL TRAVERSADEN

Træning af indparkering giver altså flere gevinster ud over, at du kan sætte dig op uden at trække din hest skæv. Det giver et bedre samarbejde, fordi du tager hensyn til din hest, det øger din hests tillid til dig.

Jeg bruger hente og flytte bagpart i rigtig mange situationer, når jeg til dagligt retter min hest på staldgangen og på banen, eller når jeg skal i traileren, og min hest er kommet lidt skævt på rampen.

Du skyder samtidig genvej til traversaden, jo flere gange du henter og flytter bagpart, jo bedre balance får din hest, og jo nemmere er det for din hest at lære at gå i sidebevægelserne.

Christina-om

CHRISTINA HOLMBÆCK

Jeg er uddannet sygeplejerske, men arbejder næsten fuldtid med min passion, hestene.

Jeg har undervist i over 16 år og afholdt mere end 200 kurser overalt i Danmark.

Jeg er drevet af at give mine elever – på alle niveauer – den fantastiske oplevelse af at være i balance både mentalt og fysisk.

Jeg har et særligt øje for detaljerne i dine og din hests bevægelser og et inderligt ønske om, at få det bedste frem i jer begge to.

Jeg brænder for biomekanik og for at omsætte teori til praksis, så alle kan bruge det i den daglige træning, uanset niveau.

Mit speciale i genoptræning af hestene har været med til at skabe mit koncept Ridekunst med lethed, som er baseret på hestens biomekanik og moderne indlæringspsykologi.

Mit træningskoncepts formål er igennem systematiske øvelser at træne din hest til at bevæge sig symmetrisk, afspændt og i selvbæring for lette hjælpere.

 

HAR DIN HEST EN DÅRLIG BALANCE?

– TEST DIN HEST I 5 NEMME TRIN –

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag videoer, illustrationer, animationer og arbejdsark til at tage med på banen.
(Den nye persondatalov (GDPR) siger, at jeg skal oplyse dig om, at jeg gemmer dine oplysninger, men ikke giver dem videre til andre – du kan til hver en tid afmelde dig igen)

 

 
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.