Online Minikursus 24.-25. maj 2024: Kend din hests Horsenality – og styrk forståelsen mellem dig og din hest. Læs mere HER

Månedens teori d. 2. maj 2024: Sådan lærer vi vores hest at galoppere i balance Er du endnu ikke medlem af Medlemsklubben, men ønsker at deltage, så tilmeld dig HER

Online Minikursus 24.-25. maj 2024: Kend din hests Horsenality – og styrk forståelsen mellem dig og din hest. Læs mere HER

Versader og traversader

– øvelser til smidighed og styrke

Versade og traversade er vigtige øvelser i enhver rytter og hests uddannelse, uanset ridestil.
Begge øvelser er blandt andet med til at lære vores hest at lægge vægten tilbage på bagparten og begge øvelser træner smidighed og styrke.

Forståelse af de to øvelser

Udfordringen i starten med at lære at forstå versaden og traversaden, er, at vi ofte prøver at få styr på det hele, på en gang. Der melder sig ofte mange spørgsmål: 

 • Hvordan ser øvelserne ud?
 • Hvilke muskler bruger hesten?
 • Hvilke hjælpere skal jeg bruge?
 • Hvordan skal min opstilling være?
 • Hvordan kan jeg se, om hesten bevæger sig med kvalitet?
 • Hvordan kommer jeg fra den ene øvelse til den anden?
  og så videre, og så videre…


Men hvis vi prøver at begribe det hele på engang, så opgiver vi højst sandsynligt på forhånd. Der er alt for mange informationer og alt for mange detaljer på en gang. Jeg vil her prøve at forklare, hvad en versade og en traversade helt grundlæggende er.

Betegnelserne versade og traversade?

Når vi både skal lære de to sidebevægelser versade og traversade at kende og at kende forskel, så kan vi i starten nemt blive usikre på, hvad der er hvad.

På engelsk kaldes versaden for “shoulder in” og på tysk kaldes versaden “schulterherein” – altså skulderen ind. Traversaden kaldes på engelsk “haunches in” og på tysk kaldes traversaden “kruppeherein” – altså bagpart ind. Så de engelske og tyske betegnelser giver os en idé om, hvad det er vores hest skal gøre. I versade skal forparten ind og i traversade skal bagparten ind.

Betegnelserne versader og traversader hjælper os på ingen måde, og det er faktisk tit her udfordringen opstår.
På dansk får vi altså ikke noget forærende, men det kan være en hjælp at huske de engelske eller tyske betegnelser.

Hvad er en versade?

I versaden er vores hest let rundet igennem hele overlinien, og den går på 3 spor. Vores hest kan både gå i en versade på lige og på buet spor.

På et lige spor er bagparten på hovslaget, og forparten er inden for hovslaget. Når vores hest går på 3 spor i versaden, så svinger den det indvendige bagben ind under sig i retning af det udvendige forben

I versaden kan du se, at hestens forpart og hoved peger mod den modsatte langside, og hesten kigger altså i en anden retning end bevægelsesretningen, så i versaden må den krydse forbenene let for at komme sidelæns.

Formålet med versaden

I versaden svinger vores hest altså det indvendige bagben ind under sig i retning af det udvendige forben. Fordi det er det indvendige bagben der sættes ind under vores hest, så er bevægelsesmønsteret med til at styrke den laterale bøjning (hvor hesten bøjer sig let igennem hele overlinien) og den vertikale balance (hvor hesten har lige meget vægt på begge forben). De let krydsende forben er med til at hjælpe vores hest med at lære at slappe af over skulder og forpart.

Alt dette hjælper vores hest med:
– at lære at lægge vægten tilbage på det indvendige bagben
– at strække sig ud til de udvendige hjælpere
– at lære at trave afslappet i balance 

 

En anden måde at huske versaden på

Forestil dig en 12-14 meter volte som starter på langsiden, og se for dig at din hest kommer skridtende på volten, og at den følger voltens runding, så den holder mulen lige over cirklen og den sætter en forhov og en baghov på hver side at cirklen. Når din hest rammer hovslaget, så fortsætter den ind i volten med forparten – og det er her versaden starter. Hvis din hest fortsætter i versaden langs hovslaget, så beholder den rundingen og den fortsætter med forparten inden for hovslaget.

Hvis din hest går i balance og den har lige meget vægt på begge forben, så holder du forparten inde med den udvendige tøjle og med et blidt tryk med den indvendige schenkel, får du den til at træde videre i versaden. Du sidder helt lige over din hest, med lige meget vægt på dine sædeknogler og du har drejet overkroppen, så dine skuldre er parallelle med din hests skuldre og din hofter er parallelle med din hests hofter, så din indvendige hofte er lidt fremme sammenlignet med din udvendige hofte.

Hvis din hest ikke er i balance, så har den mere vægt på det indvendige forben, og så vil du opleve, at du skal skubbe den sidelæns med den indvendige tøjle. Det er altså vigtigt, at vores hest forstår vores signaler, så vi kan hjælpe den med at komme i balance i versaden. 

God huskeregel til at huske versaden

Hvad er en traversade?

I traversaden er vores hest også let rundet igennem hele overlinien, og den går også på 3 spor, som i versaden. Vores hest kan som i versaden, gå i traversade på lige og på buet spor, og hvis cirklen bliver lille  nok, så kalder vi traversaden for en pirouette.

Traversade på et lige spor er forparten på hovslaget, og forparten er inden for hovslaget. Når vores hest går på 3 spor i traversaden, så svinger den det udvendige bagben ind under sig i retning af det udvendige forben.

I traversaden kan du se, at hestens forpart og hoved peger i bevægelsesretningen, så i traversaden svinger hesten forbenene lige frem.

Formålet med traversaden

I traversaden svinger vores hest altså det udvendige bagben ind under sig i retning af det indvendige forben. Udfordringen i traversaden er, at vores hest skal holde den udvendige hofte tilbage, når den svinger bagbenet frem under sig, så den beholder bøjningen til den indvendige side. 

At holde hoften tilbage i traversaden er ikke naturligt for hesten i skridt og i trav, men lige præcis i galoppen, galopperer vores hest traversalt. Her er det det udvendige bagben, som svinges ind under hesten og som løfter forparten op og frem. 

Alt dette hjælper vores hest med:
– at lære at lægge vægten tilbage på det udvendige bagben
– at runde sig til den indvendige side
– at lære at galoppere afslappet i balance

God huskeregel til at huske traversaden

En anden måde at huske traversaden på

Forestil din igen en 12-14 meter volte som starter på langsiden, og se for dig at din hest kommer skridtende på volten, og at den følger voltens runding, så den holder mulen lige over cirklen, og den sætter en forhov og en baghov på hver side at cirklen.
Så snart din hest rammer hovslaget, hvor hovedet kigger lige frem langs væggen, og bagparten stadig er inde i volten – her starter traversaden. Hvis din hest fortsætter i traversaden langs hovslaget, så beholder den rundingen, og den fortsætter frem med forparten på hovslaget og bagparten inden for hovslaget.

Hvis din hest går i balance, og den runder sig til den indvendige side, så holder du forparten ude med den indvendige tøjle, og med et blidt tryk med den udvendige schenkel,  holder du bagparten inde. 

I traversaden sidder du helt lige over din hest, og du har lige meget vægt på dine sædeknogler. Du har drejet overkroppen, så dine skuldre er parallelle med din hests skuldre, og du kigger lige ud igennem dens ører. Dine hofter er parallelle med din hests hofter, så din indvendige hofte er lidt fremme sammenlignet med din udvendige hofte.

Hvis din hest ikke er i balance, så bøjer den kun i halsen og træder sidelæns med en lige ryg, og så vil du opleve, at du skal holde meget fat i den indvendige tøjle for at skubbe skulderen ud, og du vil se at din hest træder mere sidelæns og at den går forbi tyngdepunktet med det udvendige bagben. Det er altså vigtigt, at vores hest forstår vores signaler, så vi kan hjælpe den med at komme i balance i traversaden. 

Fællestræk mellem versade og traversade

 • I begge øvelser er hesten rundet let igennem hele kroppen.
 • Begge øvelser kan udføres i alle 3 gangarter og 4, hvis du har en 4 gænger.
 • Øvelserne kan udføres på 3 eller på 4 spor (her trænes forskellige muskelgrupper)
 • Versade og traversade kan udføres både på et lige og på et buet spor.
 • Rytterens opstilling er helt ens i begge øvelser: Rytterens skuldre er parallelle med hestens skuldre og rytterens hofte er parallel med hestens hofte.

Formålet med begge øvelser er at lære hesten at lægge vægten tilbage på det bærende bagben.

Øvelserne fra forskellige vinkler

At lære at genkende versade og traversade kræver træning af øjet, og det kan derfor være en god idé at observere øvelserne fra forskellige vinkler. Det kunne f.eks. være ved at se hesten fra midten af banen, fra en volte eller op ad midterlinjen – på den måde kan du få et klart billede af, hvordan hestens position ser ud i hver øvelse.

I versaden kan du se efter at hestens hoved og forpart ikke vender mod bevægelsesretningen, og at hesten svinger det indvendige bagben ind under sig. I traversaden kan du se, at hestens hoved og forpart vender mod bevægelsesretningen, og at hesten svinger det udvendige bagben ind under sig.

Har du brug for at træne dit øje, så har du mulighed for at downloade mine vendekort på siden HER

Det siger medlemmerne...

Har du brug for mere viden omkring versaden og traversaden?

Det at lære at kende forskel på versaden og traversaden kan godt virke som en stor opgave, og kunne du tænke dig min hjælp til at blive skarp i øvelserne, så finder du “opskriften” på øvelserne inde i min medlemsklub.

For at gøre øvelserne mere forståelige, så har jeg både lavet videoer og PDF’er med udybende forklaringer hertil – mit mål er nemlig at gøre træningen af vores heste så praktisk anvendeligt i hverdagen som overhovedet muligt.

Derfor er de to øvelser vigtige i din træning

Træningen af både versade og traversade er afgørende for en alsidig og balanceret uddannelse af hesten, og de to øvelser komplementerer hinanden og bidrager til en række vigtige aspekter af hestens fysiske og mentale udvikling

Hestens biomekanik - Ridekunst med lethed

Har du brug for mere viden omkring versaden og traversaden?

Det at lære at kende forskel på versaden og traversaden kan godt virke som en stor opgave, og kunne du tænke dig min hjælp til at blive skarp i øvelserne, så finder du “opskriften” på øvelserne inde i min Medlemsklub.

For at gøre øvelserne mere forståelige, så har jeg både lavet videoer og PDF’er med udybende forklaringer hertil – mit mål er nemlig at gøre træningen af vores heste så praktisk anvendeligt i hverdagen som overhovedet muligt.

Derfor er de to øvelser vigtige i din træning

Træningen af både versade og traversade er afgørende for en alsidig og balanceret uddannelse af hesten, og de to øvelser komplementerer hinanden og bidrager til en række vigtige aspekter af hestens fysiske og mentale udvikling

 1. Fremmer hestens symmetri og balance: Versade og traversade arbejder på forskellige sider af hestens krop, hvilket hjælper med at udvikle musklerne jævnt og derved fremme en bedre balance. Mange heste (ligesom mennesker) har en tendens til at favorisere en side over den anden, hvilket kan føre til asymmetri og ubalance. Ved regelmæssigt at træne begge øvelser sikres det, at begge sider af hesten styrkes og udvikles ligeligt.

   

 2. Forbedrer lateral smidighed: Lateral smidighed er evnen til at bevæge sig smidigt til siden. Versade fokuserer på forpartens bevægelse indad, mens traversade fokuserer på bagparten. Ved at træne begge øvelser forbedres hestens evne til at bøje og bevæge sig sidelæns, hvilket er fundamentalt for de mere avancerede dressurøvelser og for en generel forbedring af hestens måde at bevæge sig på.

   

 3. Udvikler styrke og smidighed i bagparten: En stærk og veludviklet bagpart er afgørende for hestens evne til at bære sig selv og rytteren korrekt. Både versade og traversade kræver, at hesten skifter vægten bagud og bruger sine bagben effektivt, hvilket styrker bagparten og forbedrer hestens evne til at bære sig selv og en eventuel rytter.

 4. Øger opfattelse og respons på hjælpere: Versade og traversade kræver præcis kommunikation mellem hest og rytter. Ved at arbejde med begge øvelser, bliver hesten mere opmærksom på rytterens hjælpere og lærer at reagere med større sensitivitet og nøjagtighed. Dette forbedrer samarbejdet og forståelsen mellem hest og rytter.

Bekymringer/misforståelser jeg ofte hører:

 • “Overvurdering af kompleksiteten”: Nogle trænere kan anse versade for at være en særligt kompleks eller avanceret øvelse, hvilket kan føre til tøven med at introducere den tidligt i hestens uddannelse. Mens versade uden tvivl er teknisk krævende, er det vigtigt at erkende, at grundlæggende arbejde med laterale bevægelser kan og bør introduceres på et tidligt stadium, selvfølgelig med tilpasning til hestens nuværende uddannelsesniveau og fysiske kapacitet.

 • “Misforståelse af formål og fordele”: En anden almindelig misforståelse er en begrænset forståelse af, hvad versade bidrager med til hestens udvikling. Nogle trænere kan primært fokusere på den fysiske aspekt, såsom at forbedre hestens bøjelighed eller styrke bagparten, uden fuldt ud at værdsætte, hvordan versade også forbedrer hestens opmærksomhed og samarbejde med rytteren, samt dens evne til at respondere på finere hjælpere.

 • “Forkert udførelse”: En væsentlig bekymring er risikoen for forkert udførelse, hvilket kan ske, hvis træneren selv har en forkert forståelse af øvelsen. Dette inkluderer fejl såsom at tvinge hesten ind i positionen uden at sikre korrekt bøjning, at anvende for meget kraft eller at fokusere for meget på hovedets position frem for hele kroppens alignment. Disse fejl kan føre til spændinger i hesten og potentielt udvikle dårlige vaner eller resistens mod øvelsen.

Vælg det medlemskab der passer dig

DKK 225 Månedligt medlemskab
 • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
 • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
 • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

MEST FOR PENGENE

DKK 1050 Halvårligt medlemskab
 • - Svarer til 175 kr. pr. måned ... DU SPARER 50 kr. pr. måned -
 • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
 • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
 • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

Hop ind og ud af Medlemsklubben efter behov

Du har adgang til alt materialet og den lukkede facebookgruppe, så længe du har et aktivt abonnement.

Har du brug for en pause, kan du opsige dit abonnement når som helst. Dit medlemskab forbliver aktivt indtil slutningen af din indeværende betalingsperiode. Så hvis du tilmelder dig den 8. i måneden, har du adgang frem til den 8. i den følgende måned, selv hvis du vælger at opsige dit abonnement samme dag som tilmelding.

Dette giver dig mulighed for at tage pauser, når det er nødvendigt, uden at falde bagud, som det kan ske med traditionelle online kurser.

Forstå din hests biomekanik

- og reducer risikoen for skader og overbelastninger

At forstå hestens biomekanik er essentielt for enhver rytter, der ønsker at sikre deres hests velvære og samtidig træne på en måde, der styrker og opbygger den. Jeg vil her gennemgå nogle af de grundlæggende principper for hestens biomekanik og vise, hvordan denne brik er afgørende for at kunne træne vores heste til at bevæge sig i balance i en sund holdning.

Samarbejdet med vores hest er vigtigt

Når vi træner vores hest, er vores primære mål at uddanne vores hest til at bevæge sig med bløde og elastiske bevægelser i selvbæring. Dette kan ikke opnås ved at begrænse vores hests bevægelser gennem pres, tvang eller ved at bruge stive hjælpemidler. De korrekte delmål i uddannelsen opstår gennem samarbejde, hvor vi gradvist forbedrer vores hests kropsbevidsthed og koordination, og hvor vi lærer den at bære sig selv.

Men udfordringen er, at vores hest ofte bliver anspændt, når den mister balancen, og det vil vi opleve ved:

 • at vores hest løfte sit hoved og hals, når den mister balancen
 • at vores hest øger tempoet, når den mister balancen
 • at vores hest kun bøjer i bunden af halsen, når den går på volten, og at den holder balancen ved at spænde i halsen og i ryggen.


Vi kan først komme videre i uddannelsen, når vores hest har lært selv at slappe af, og at den selv kan genfinde balance, for vi kan ikke lære vores hest at gå i balancen ved at holde den fast med vores hjælpere, det vil bare gøre den mere stiv og anspændt.

Så vi skal altså igennem træningen lære vores hest selv at forstå, hvordan den kan bevæge sig med afspændte muskler, og hvordan den kan genfinde balancen, når den mister balancen.

Bliv medlem

– og få adgang til over 350 instruktionsvideoer med det samme

Som medlem får du grundige PDF'er til forklaring versaden og traversaden

Inde i Medlemsklubben får du adgang til grundige og overskuelige undervisningsvideoer omkring hele hestens uddannelse samt PDF’er, som du kan printe og gemme.

Spørg endelig i den lukkede facebookgruppe

Som medlem af Medlemsklubben, får du også adgang til min tilhørende lukkede facebookgruppe. Her kan du kan spørge mig om hjælp lige så ofte du har brug for det, få inpiration fra de andre medlemmers spørgsmål og træningsvideoer, og fejre din fremgang.

Mit materiale til hestens uddannelse er for dig der:

 • er interesseret i at styrke din hest gennem hestetræning opbygget i trin for trin.
 • søger et solidt fundament for din træning, hvor du også kommer til at lære, HVORFOR vi bruger de øvelser, vi gør.
 • ønsker at finjustere dine færdigheder og udvide din viden i fællesskab med andre hesteinteresserede.

Din underviser

Christina Holmbæck

“Jeg har undervist i over 25 år, og jeg brænder for at gøre teori og praksis logisk. Jeg bryder alt ned i små konkrete delmål, så mine elever både kan forstå og få det til at virke i deres træning.

Jeg har stor erfaring indenfor biomekanik og indlæringsteori, og inde i Medlemsklubben deler jeg alt det, som jeg mener er vigtigt, når vi skal træne vores heste biomekanisk korrekt, så vi reducerer risikoen for skader og overbelastning af muskler, led og sener.”

Spørgsmål og svar

Hovedformålet med at træne versader og traversader er at forbedre hestens laterale smidighed, styrke bagparten, og øge hestens opfattelse og respons på rytterens hjælpere. Øvelserne bidrager til en bedre balance og muskeludvikling hos vores heste.

Det er vigtigt at træne både versade og traversade for at sikre en symmetrisk og balanceret udvikling af hesten. Øvelserne lægger desuden et solidt fundament for de mere avancerede dressurøvelser og bidrager til en dybere forståelse og samarbejde mellem hest og rytter.

Hjælp, min hest…

 • er tung på tøjlen
 • går bag lod
 • er svær at lave nedsidning på
 • slår fra i overgangen
 • er svær at få til at søge ned
 • læner sig ind i volten

… det er nogle af de udfordringer jeg oftest bliver spurgt om hjælp til …

Modtag min PDF på mail, hvor jeg fortæller om, hvad jeg kigger efter for at løse udfordringerne

– den koster dig kun din email-adresse.

Har du en af disse udfordringer?