Online Minikursus 24.-25. maj 2024: Kend din hests Horsenality – og styrk forståelsen mellem dig og din hest. Læs mere HER

Månedens teori d. 2. maj 2024: Sådan lærer vi vores hest at galoppere i balance Er du endnu ikke medlem af Medlemsklubben, men ønsker at deltage, så tilmeld dig HER

Åbent for FORUDBESTILLING af bogen “Forstå din hest’s personlighed”. Læs mere HER

Derfor skal vi undgå at drive med sædet

Når vi gerne vil lære vores hest at være selvgående, så er det vigtigt, at vi ikke driver den frem for hvert skridt – det er helt afgørende for resten af både vores og vores hests uddannelse, at vi kan sidde afslappet og følge vores hests bevægelser.

Derfor skal ud undgå at drive med sædet - Ridekunst med lethed

Følg din hests naturlige rytme

Hvis vi konstant driver med sædet, så forhindrer det vores hest i at løfte og bruge sin ryg korrekt. Det er altså helt afgørende, at vi kan følge vores hests naturlige rytme, så den får plads til at løfte ryggen og strække sine rygmuskler i takt med dens bevægelser.

En anden vigtig årsag til at undgå sædedrift, er, at når vi spænder, kan vi ikke mærke og føle vores hests bevægelser ordentligt, og spænding i sædet vil typiske ende med at vi giver kraftigere og kraftigere signaler. For at kunne kommunikere med lette og effektivt signaler til vores hest, er det afgørende, at vi er i stand til at følge og mærke dens bevægelser uden at forstyrre.

Baggrunden for at undgå at drive med sædet

Hovedårsagen til at vi skal undgå at drive med sædet er, at når vi spænder eller presser med vores bækken, så tvinger vi vores hests rygmuskler til at spænde op og korte sig. Dette forhindrer vores hest i at svinge sine bagben korrekt under sig, hvilket resulterer i en ubalanceret og ineffektiv bevægelse, hvor vores hest primært trækker sig frem på forparten.

En sådan bevægelsesform er ikke bare belastende for vores hests, den kan også føre til langsigtede skader og ubehag for vores hest.

Udfordringen er, at vi ofte har lært at drive med sædet, og at det virker! Vi kan ofte opleve, at vores hest stopper op, når vi stopper med at drive med sædet, men det vi altså skal være opmærksomme på, er, hvordan vores sæde biomekanisk påvirker vores hest. Hesten som går frem for sædet skal altså lære selv at gå frem, så vi kan sidde stille og følge dens bevægelser, så den får plads til at bruge sin ryg korrekt.

Der er 3 niveauer i uddannelsen af rytterens sæde

  1. På første niveau skal du lære at slappe af i dit bækken og følge din hests bevægelser.
  2. På det andet niveau skal du lære at mærke din hests bevægelser,
    for eksempel hvilke faser din hests bagben er om, og om din hest runder sig igennem ryggen ved at være anspændt eller afspændt.
  3. På det tredie niveau begynder du at give fine signaler med sædet.

 

Så derfor er det første skridt helt afgørende, at du kan sidde stille og følge din hest, for det åbner døren til de næste niveauer.

Udfordringen med at vi driver med sædet er, at det er en vane, som vi nærmest ikke opdager – vi driver eller spænder altså ofte uden at være bevidste om det!

Løsningen er, at vi bliver bevidste og stopper med at drive, og at vi enten accepterer vores hests tempo, eller at vi giver vores hest signalet til at gå frem. Jeg plejer at give et stemmesignal, derefter et let tryk med schenklerne og til sidst, så tapper jeg let med pisken, indtil min hest øger tempoet  – jeg plejer at sige, at det er hestens bagpart, der skal arbejde og ikke din ;O)

Den vigtigste opgave du har i din opstilling er, at sidde lige og stille over din hest, så du giver din hest de bedste betingelser for at bruge sin krop korrekt.

Sid lige over din hest, så din næse og navle hele tiden er lige over din hests mankeben. Her kan du hjælpe din hest ved at sidde i aflastningssæde, ved at læne dig lidt frem, så du får mere vægt på inderlårene end på enden.

Slap helt af i din ben, så du ikke klemmer med din lår eller knæ og slap helt af i dine fodled, så dine fødder kun hviler i bøjlerne.

Fra navlen og ned skal du slappe så meget af, at dit bækken følger din hests bevægelser, men fra navlen og op, der skal du sidde stille.

Det er vigtigt, at du ikke sidder og er anspændt, for så kan du kun trække vejret overfladisk, og det vil gøre din hest anspændt.

På den anden side er det også vigtigt, at du ikke sidder for afslappet, for så vil din overkrop komme ud af balance, når din hest mister balancen eller selv skifter retning.

Du kan få din overkrop til at være stille uden at være anspændt ved at tænke, at der er en, der trækker dig op i nakkehårene. Det kan måske også hjælpe, at du forestiller dig, at der kommer afstand imellem dine ryghvirvler.

 

Bliv mere bevidst om du driver med dit sæde

  • Test om din hest er selvgående: Denne øvelse handler om at identificere, hvor meget du faktisk driver med dit sæde. Start med at lade din hest gå i sit eget tempo uden indgriben fra din side. Observer nøje om du føler trangen til at spænde i sædet for at holde hesten i gang. Dette kan være en øjenåbner og det første skridt mod at ændre din ridestil.

  • Lær et signal ad gangen: Når du indlærer nye signaler til din hest, er det vigtigt, at du fokuserer på ét signal ad gangen. Dette minimerer forvirring og sikrer, at din hest kan forstå og reagere korrekt uden stress. Start med signalet til fremdrift og sørg for, at disse er indlært, før du tilføjer mere avancerede øvelser som retningsskift eller tempoændringer.

"Den korrekte opstilling er nøglen til effektiv kommunikation med din hest"

Undgå skader og ubehag

Når vi driver med sædet, betyder det ofte, at vi ubevidst presser eller spænder i vores bækken, hvilket kan føre til, at vores hest spænder og korter sine rygmuskler. Dette forhindrer vores hest i at søge frem og ned og at bevæge sine bagben korrekt under sig, og det forårsager en ubalanceret fremdrift, hvor vores hest overvejende trækker sig frem på forparten. Dette er ikke bare belastende for vores hest, det kan også føre til langsigtede skader og ubehag for vores hest.

Video overskrift

Lethed i din træning

Lær om sædets indvirken

Gør din hest selvgående uden at skulle drive med sædet – kom med i Medlemsklubben og få feedback på din opstilling.

DKK 225 Månedligt medlemskab
  • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
  • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
  • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

MEST FOR PENGENE

DKK 1050 Halvårligt medlemskab
  • - Svarer til 175 kr. pr. måned ... DU SPARER 50 kr. pr. måned -
  • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
  • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
  • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

Hop ind og ud af Medlemsklubben efter behov

Du har adgang til alt materialet og den lukkede facebookgruppe, så længe du har et aktivt abonnement.

Har du brug for en pause, kan du opsige dit abonnement når som helst. Dit medlemskab forbliver aktivt indtil slutningen af din indeværende betalingsperiode. Så hvis du tilmelder dig den 8. i måneden, har du adgang frem til den 8. i den følgende måned, selv hvis du vælger at opsige dit abonnement samme dag som tilmelding.

Dette giver dig mulighed for at tage pauser, når det er nødvendigt, uden at falde bagud, som det kan ske med traditionelle online kurser.

Hjælp, min hest…

  • er tung på tøjlen
  • går bag lod
  • er svær at lave nedsidning på
  • slår fra i overgangen
  • er svær at få til at søge ned
  • læner sig ind i volten

… det er nogle af de udfordringer jeg oftest bliver spurgt om hjælp til …

Modtag min PDF på mail, hvor jeg fortæller om, hvad jeg kigger efter for at løse udfordringerne

– den koster dig kun din email-adresse.

Har du en af disse udfordringer?