Online Minikursus 24.-25. maj 2024: Kend din hests Horsenality – og styrk forståelsen mellem dig og din hest. Læs mere HER

Månedens teori d. 2. maj 2024: Sådan lærer vi vores hest at galoppere i balance Er du endnu ikke medlem af Medlemsklubben, men ønsker at deltage, så tilmeld dig HER

Online Minikursus 24.-25. maj 2024: Kend din hests Horsenality – og styrk forståelsen mellem dig og din hest. Læs mere HER

Når hesten slæber bagbenene

Ser du nogle gange, at din hest slæber sine baghove gennem sandet? Det kan umiddelbart synes logisk at løse ved at få hesten til at tage større skridt ved at øge fremaddriften, men overraskende nok er løsningen sjældent så simpel som at øge tempoet.

I stedet skal vi dykke ned i de underliggende årsager og finde ud af, hvordan vi kan træne hesten til korrekt at løfte og bruge sine bagben.

Når hesten slæber bagbenene er tempo ikke altid løsningen

Når vores hest mangler styrke

Når en hest slæber sine bagben, skyldes det ofte en mangel på kraft til ordentligt at skubbe fra. Dette fører til, at hesten spænder musklerne i forparten og trækker sig frem på forbenene, mens den forsøger at holde balancen ved at spænde i halsen.

Denne spænding i halsen presser brystkassen ned og sænker ryggen, hvilket hindrer hesten i at kippe bækkenet og svinge bagbenene frem under sig. Det er altså en kædereaktion, der forhindrer effektiv brug af bagparten!

Misforståelsen om fremaddrift

Mange tror, at øget fremaddrift er nøglen til at løse problemet med bagben, der slæber. For en hest, der allerede er veluddannet og har en god kropsbalance, kan dette til dels være sandt. Hesten kan i sådanne tilfælde anvende sin veludviklede muskulatur til at balancere sig selv ved at kippe bækkenet og løfte ryggen, hvilket resulterer i en sund og korrekt bevægelse med en aktiv haseaktion.

For urutinerede heste er drift dog sjældent løsningen. At forsøge at øge fremaddriften uden først at adressere de grundlæggende ubalancer og forkert kropsbrug kan forværre problemet og føre til yderligere fysiske komplikationer.

Fokuser på halsen i stedet for tempo

I stedet for direkte at forsøge at ændre hestens måde at bruge sine bagben på, bør vi fokusere på halsen. Halsen er et spejl af, hvad der foregår i bagparten; spænding i halsen afspejler spænding og forkert brug af bagparten. Ved at arbejde på at få vores hest til at slappe af i halsen, kan vi indirekte fremme en mere korrekt og effektiv brug af bagparten.

"Halsen er et spejl af hestens bækken"

Teknikker for at sænke halsen

Start med at arbejde i en parade, hvor det tydeligt kan ses, når vores hest mister balancen. Ved at placere en hånd på hestens nakke og den anden på næsestykket, og ved forsigtigt at vugge frem og tilbage, kan vi lære vores hest, at den skal sænke halsen.

Denne teknik kræver tålmodighed og skal udføres uden at øge presset, hvis vores hest ikke umiddelbart reagerer. Når vores hest begynder at sænke halsen for den lette berøring, så starter en proces, hvor vores hest lærer at balancere sig selv mere effektivt, ved at bruge musklerne i underlinjen korrekt og ved at placere en større del af sin vægt på bagbenene.

Spænding i halsen er altså et tegn på, at vores hest ikke holder balancen ved at korte sine muskler i underlinien og ved at lægge vægten tilbage på bagbenene – og det er det vi lærer vores hest, ved at lære den at sænke halsen.

Reducer risikoen for skader

Træningen af en hest, der slæber sine bagben, er en proces, der kræver forståelse for vores hests biomekanik samt tålmodighed og vedholdenhed fra vores side. Ved at fokusere på at korrigere ubalancer i kroppen, snarere end at presse vores hest til større fremaddrift, kan vi opnå langsigtede forbedringer i vores hests bevægelsesmønster.

Dette strategi sikrer, at vores hest ikke kun bevæger sig mere effektivt, men også at risikoen for skader mindskes, hvilket bidrager til en sundere og gladere hest.

Lær hesten at bruge sin krop rigtigt

Gennem træning over længere tid lærer vores hest altså, at den kan opnå en bedre balance ved at sænke halsen, hvilket gør det muligt for den kippe sit bækken og svinge bagbenene ind under sig.

Hvis vi ikke lærer vores hest at lægge vægten tilbage på bagparten, så vil den altid forsøge at kompensere for tab af balance ved at læne sig fremad!

Video overskrift

Stærk og holdbar hest

Biomekanisk korrekt træning

Ved at fokusere på halsen som et spejl af bagparten, kan vi lære vores hest at bruge sin krop på en mere korrekt måde – kom med i Medlemsklubben og lær hvordan

DKK 225 Månedligt medlemskab
 • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
 • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
 • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

MEST FOR PENGENE

DKK 1050 Halvårligt medlemskab
 • - Svarer til 175 kr. pr. måned ... DU SPARER 50 kr. pr. måned -
 • Ubegrænset adgang til alle træningsvideoer
 • Trin for trin guides og oversigter lige til at printe ud
 • Lukket facebookgruppe med direkte adgang til sparring med mig

Hop ind og ud af Medlemsklubben efter behov

Du har adgang til alt materialet og den lukkede facebookgruppe, så længe du har et aktivt abonnement.

Har du brug for en pause, kan du opsige dit abonnement når som helst. Dit medlemskab forbliver aktivt indtil slutningen af din indeværende betalingsperiode. Så hvis du tilmelder dig den 8. i måneden, har du adgang frem til den 8. i den følgende måned, selv hvis du vælger at opsige dit abonnement samme dag som tilmelding.

Dette giver dig mulighed for at tage pauser, når det er nødvendigt, uden at falde bagud, som det kan ske med traditionelle online kurser.

Hjælp, min hest…

 • er tung på tøjlen
 • går bag lod
 • er svær at lave nedsidning på
 • slår fra i overgangen
 • er svær at få til at søge ned
 • læner sig ind i volten

… det er nogle af de udfordringer jeg oftest bliver spurgt om hjælp til …

Modtag min PDF på mail, hvor jeg fortæller om, hvad jeg kigger efter for at løse udfordringerne

– den koster dig kun din email-adresse.

Har du en af disse udfordringer?